Veelgestelde vragen over 3FM Serious Request 2022 (2024)

De dj's hebben corona, wat nu?

Barend, Sophie en Rob voelen zich goed genoeg om radio en TV te blijven maken en dat blijven ze ook doen. Tot kerstavond blijven ze zitten in het Glazen Huis dat bij De Nieuwe Stad in Amersfoort is. Uiteraard worden er geen gasten en crew meer toegelaten in het huis zelf. Wel kunnen er nog steeds mensen langskomen bij de brievenbus om hun steun te betuigen aan de dj's.

Dus kom langs en support naast Het Vergeten Kind, ook de dj's die in quarantaine zijn. Vraag een plaat aan, kom in actie en doneer.

Is dat wel gezond voor de dj's of voor mij als bezoeker?

De gezondheid van Barend, Sophie en Rob is het allerbelangrijkst. Daarom worden ze al sinds de voorbereidingen van het Glazen Huis gemonitord. De komende tijd zullen ze extra worden gemonitord tijdens hun quarantaine. Dit alles volgens de regels van het RIVM. Alle crew van 3FM Serious Request zal regelmatig worden getest om een verdere uitbraak te voorkomen, daarnaast worden er extra hygiëne-adviezen in handen genomen.

Algemeen

Wat is 3FM Serious Request?

3FM Serious Request is een geldinzamelingsactie die sinds 2004 jaarlijks georganiseerd wordt in de week voor kerst. Dit jaar van 18 t/m 24 december. Tijdens deze actie zetten de dj’s samen met de luisteraars zich in voor een specifiek thema en doel.

Dit jaar komt 3FM Serious Request voor Stichting Het Vergeten Kind. Hiervoor wordt er in de week voor kerst vanuit Amersfoort 24 uur per dag live radio gemaakt vanuit het Glazen Huis in Amersfoort en kun jij voor geld een plaatje aanvragen, doneren of in actie komen. Je kan hiervoor langskomen, maar je kan ook vanuit huis meeluisteren en kijken.

Met welke organisatie werkt 3FM Serious Request in 2022 samen?

Tijdens de editie van 2022 is Het Vergeten Kind partner van 3FM Serious Request. Lees hier meer over de bekendmaking van deze nieuwe samenwerking.

Wat doet Het Vergeten Kind?

In Nederland verkeren 100.000 kinderen in diepe nood. Ze groeien op in gezinnen met heftige problemen, zoals verslaving, grote schulden of psychische stoornissen. Als gevolg hiervan worden deze kinderen verwaarloosd of mishandeld. Door hun onveilige thuissituatie voelen deze kinderen zich ongewenst, ongeliefd en eenzaam en lopen ze een verhoogd risico om op latere leeftijd op het criminele pad te raken of werkloos te worden. Het Vergeten Kind haalt deze kinderen uit hun negatieve leefklimaat en geven ze door het organiseren van speciale activiteiten zelfvertrouwen en veerkracht. Hierdoor staan kinderen sterker in het leven en kunnen ze beter met hun problemen thuis omgaan.

Wanneer ben je een vergeten kind? Er is niet specifiek 1 problematiek of diagnostiek. Vergeten Kinderen zijn kinderen die oproeien in gezinnen met multi-problematiek.

Hoe wordt er geld opgehaald voor 3FM Serious Request en Het Vergeten Kind?

Tijdens 3FM Serious Request worden er donaties gedaan, komen er mensen in actie en is het mogelijk om voor een bepaald bedrag een plaat aan te vragen. Daarnaast kun je merchandise kopen in de webshop, waarvan de opbrengsten naar Het Vergeten Kind.

Kan ik al een donatie doen?

Je kan je donatie weer via 3fm.nl/doneer en 3fm.nl/plaat doen. Wil je geld per bank overmaken? Doe dat dan met deze gegevens.

IBAN NL83 RABO 0172 4314 84
t.n.v. 'Stichting Het Vergeten Kind'
o.v.v. '3FM Serious Request'

Wat kan Het Vergeten Kind met jouw donatie doen?
 • Voor €10,- krijgt één kind een blijvende herinnering. Vaak hebben deze kinderen geen foto's van zichzelf. Daarom krijgen ze na een activiteit een ingelijste foto en een complimentenboekje waarin ze terug kunnen lezen hoe waardevol ze zijn.
 • Voor €25,- bezorgen we één kind een onvergetelijke middag met intensieve begeleiding.
 • Voor €45,- trainen we één vrijwilliger die een vergeten kind pedagogisch kan begeleiden.
Waar gaat 3FM Serious Request dit jaar plaatsvinden?

3FM Serious Request vindt dit jaar weer plaats in Amersfoort vanuit De Nieuwe Stad. Drie dj's worden opgesloten in het Glazen Huis die staat op de Oliemolenhof. Ondanks dat de dj's zelf in quarantaine zitten, kan je nog wel langskomen bij het Glazen Huis en je verhaal doen bij de brievenbus.

Wanneer is 3FM Serious Request?

3FM Serious Request vindt traditiegetrouw van 18 t/m 24 december plaats. Het begint zondag 18 december rond 11:50 uur en is zaterdag 24 december rond 17:00 uur afgelopen.

Welke 3FM-dj's gaan het Glazen Huis in?

3FM-dj's Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Rob Janssen zullen van 18 t/m 24 december intrekken in het Glazen Huis in Amersfoort. Maak hier kennis met ze.

Waar staat het Glazen Huis?

Het Glazen Huis staat dit jaar in Amersfoort. Om precies te zijn bij De Nieuwe Stad, het adres is: Oliemolenhof 106, 3812 PB Amersfoort. Kom je langs? Dit is 24/7 mogelijk, gratis. Ook nu de dj's in quarantaine zitten.

Wat doet HandicapNL rondom het Glazen Huis?

Voor mensen die vanwege hun gezondheid of gesteldheid extra zorg, rust of een aangepast toilet nodig hebben, is HandicapNL aanwezig bij het Glazen Huis. Dagelijks zijn ze aanwezig met een prikkelarme rustruimte. Een deel van de ruimte is ingericht om even rustig aan een tafeltje te zitten en wat te drinken. Achterin de ruimte zijn ook twee ‘cubicles’ aanwezig waar iemand iets meer afgezonderd even tot rust kan komen op een ligbank (eventueel met noise canceling koptelefoon).

Ook is er een afgesloten ruimte waar (medische) verzorging of verschoning kan plaatsvinden door mensen zelf, maar wanneer nodig met behulp van verpleegkundige ondersteuning. Deze handelingen worden alleen verricht door de daarvoor medisch gecertificeerde personen.

Waar vind je ze?
Op onderstaande afbeelding zie je precies waar je HandicapNL vindt rondom het Glazen Huis in Amersfoort.

 • Prikkelarme rustruimte: Oude Fabrieksstraat 7 (plattegrond BLAUW)
 • Invalideparkeerplaatsen: Aan de Kleine Koppel (Prodent Fabriek), ter hoogte van de Oude Fabrieksstraat 2, zijn 5 mindervalide parkeerplekken beschikbaar gesteld (Plattegrond ZWART).
 • Mindervalidetoilet: Kantoor Twijnstra en Gudde | Oliemolenhof 14a (bereikbaar via de lift) (plattegrond ROOD).

Op welke tijden?
Zondag 18 december
12:00 - 22:00 uur

Maandag 19 december
17:00 - 22:00 uur

Dinsdag 20 december
17:00 - 22:00 uur

Woensdag 21 december
17:00 - 22:00 uur

Donderdag 22 december
17:00 - 22:00 uur

Vrijdag 23 december
12:00 - 22:00 uur

Zaterdag 24 december
10:00 - 17:00 uur

Is er een webshop?

Jazeker. Via 3fm.nl/shop kun je items kopen, alle opbrengsten gaan naar Het Vergeten Kind.

Is er weer een veiling?

Yes. Via 3fm.nl/veiling kan je bieden op alle items uit de veiling.

Waar kan ik 3FM Serious Request volgen?

3FM Serious Request is 24 uur per dag live te volgen. Natuurlijk via de radio, maar ook via de website, op Facebook, Instagram, Tiktok, Twitter, non-stop bij NPO 1 extra (tijdens de actie als open kanaal 81) en op televisie met updates bij NPO 1 en NPO 3. Bekijk de gids om te zien wanneer de updates op TV zijn.

In actie komen voor 3FM Serious Request

Hoe kan ik helpen?

Bedenk een actie om geld op te halen en meld deze aan op www.3fm.nl/kominactie. Je kan ook andere actievoerders steunen met een donatie op hun actie.

Van 18 t/m 24 december kan je langskomen in Amersfoort om hier te kijken naar de (muzikale) activiteiten en te doneren. Daarnaast is er ook een 3FM Serious Request Kerstmarkt.

Ook kun je natuurlijk vanuit thuis je favoriete plaat aanvragen voor geld of een donatie doen.

Hoe wordt mijn actie een succes?

Breng zoveel mogelijk mensen op de hoogte van jouw actie. Meld je actie allereerst aan en deel hem daarna op al je social media kanalen en vertel iedereen er over! Kijk ook eens bij andere acties, wat zij doen om geld op te halen. Als je meer tips wil kan je een mailtje sturen naar kominactie@3fm.nl

Tips om je actie online zichtbaar te maken:

 • Tag op social media 3FM altijd in je post

 • Gebruik de hashtags #3FM #SR22

Hoe wordt het eindbedrag van mijn actie berekend?

Dat is heel simpel. Alle gedoneerde bedragen worden bij elkaar opgeteld.

Ik ga een grote actie opzetten en wil persoonlijk advies, hoe kan ik jullie bereiken?

Natuurlijk willen we iedereen zoveel mogelijk helpen met het opzetten van een eigen actie. Als je onvoldoende info vindt op de website, neem dan contact op met kominactie@3fm.nl.

Kan een 3FM-dj mijn actie bezoeken of cheque in ontvangst nemen?

Meld je actie aan en wie weet komen de 3FM-dj’s langs. Zoals je je misschien wel kan voorstellen zijn de dj’s heel erg druk tijdens de actieweek, dus we kunnen helaas geen garantie bieden.

Daarnaast kan je bij het Glazen Huis langskomen in Amersfoort om daar je cheque aan te bieden bij de brievenbus.

Wat doe ik als ik kosten maak voor mijn actie?

Ga verantwoord om met kosten. NPO 3FM en het Het Vergeten Kind vergoeden deze kosten niet. Je mag deze kosten wel van je opbrengst af trekken, houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de vraagprijs. Je doneert je winst.

Hoe zet ik een actie op?

• Bedenk wat je wilt doen. Waar ben je goed in? Waar willen mensen geld voor geven? Tip: verzin een evenement dat zo dicht mogelijk bij je eigen interesses en talenten ligt. Dat maakt het stukken makkelijker om het op touw te zetten!

• Wat heb je nodig voor je actie of evenement? Wanneer ga je het doen en met hoeveel mensen? Vraag vrienden/familie/collega’s om je te helpen en mee te denken.

• Maak een account aan op 3FM.nl/kominactie. Dit is je persoonlijke actiepagina waar je informatie kwijt kunt en mensen geld kunnen doneren.

• Start je actie op.

• Promoot je actie en verwijs donateurs naar je Kom In Actie-site. Check regelmatig de tussenstand.

• Tel het contant ontvangen geld en stort dit bedrag op je pagina.

• Communiceer het eindbedrag van je actie naar je donateurs en bedank hen.

Wat voor actie kan ik opzetten?

Alles is mogelijk zolang je jezelf aan de coronamaatregelen vanuit het RIVM houdt! Enkele voorbeelden van voorgaande jaren:

 • Je kunt jezelf laten sponsoren om een marathon te lopen, de Kilimanjaro te beklimmen of de Vaalserberg, maar ook om je baard eraf te scheren in ruil voor geld. Met de hele klas tegen betaling een hele nacht wakker blijven, een fietsestafette organiseren of je laten sponsoren voor elk gelezen woord tijdens het (voor)lezen.

 • Ook kun je iets verkopen; iets wat je al hebt. Maar je kunt ook iets speciaal maken. Eten, zoals koekjes of soep, maar ook hebbedingetjes zoals ansichtkaarten, kettingen, kerstkransen, beschilderde bordjes, zeepjes of cd's doen het goed.

 • Houd een inzamelingsactie om oud papier of lege statiegeldflessen in te zamelen.

 • Ga sneeuwruimen, regel een boottocht of geef een voetbaltraining.

Tot wanneer kan ik in actie komen?

Tot kerstavond zitten de dj's in het Glazen Huis, daarna komen ze eruit en wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Maar, ook daarna is het nog mogelijk om te doneren.

Doneren

Hoe wordt het totaalbedrag van 3FM Serious Request bepaald?

Alle bedragen die via de site worden gedoneerd worden bij elkaar opgeteld. Daarnaast kun je cash geld of cheques komen afleveren in Amersfoort. Het opgehaalde bedrag in cash is dan helaas niet terug te zien in de tussenstand op je persoonlijke actiepagina. Wij raden daarom iedereen aan om cash opgehaalde bedragen zelf over te maken via de website. Je kunt dan in een omschrijving vertellen waar, wanneer en door wie dit bedrag is opgehaald.

Vragen over de Kom In Actie-website

Ik heb problemen met mijn Kom In Actie-pagina!

Geef de foutmelding door aan kominactie@3fm.nl. Beschrijf zo specifiek mogelijk het probleem en stuur eventueel een print screen. We proberen het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat is het voordeel van een registratie op de Kom in Actie-website?

De voordelen:

1. Je hebt een persoonlijke actiepagina waarop je alle informatie over jouw actie kwijt kunt. Je kunt (potentiële) deelnemers en donateurs hier naartoe verwijzen.

2. 3FM kan zien welke acties waar en wanneer in het land plaatsvinden en kan eventueel contact opnemen als ze de actie willen belichten op 3FM.nl, de radio-uitzending of tv-uitzending.

3. Het Vergeten Kind zorgt voor een veilige financiële afhandeling van alle donaties. Het geld komt direct op de rekening van Het Vergeten KInd terecht. Zelf zie je op elk moment in één oogopslag hoeveel geld er door jouw actie is binnengekomen.

Ik organiseer meerdere acties, kan ik het opgehaalde geld per actie splitsen?

Ja, dit kan! Je maakt als actievoerder een profiel aan. Hieronder kun je zoveel acties aanmaken als je wilt. Zo zie je op jouw persoonlijk pagina de verschillende acties die je organiseert en de tussenstand per actie. Ook zie je het door jou opgehaalde bedrag. Elke actie heeft zijn eigen pagina, waardoor er gericht op één actie gedoneerd kan worden.

Hoe kunnen mensen aan mijn actie deelnemen?

Je kunt organisatoren toevoegen aan je actie. Een organisator kan alleen toegevoegd worden wanneer deze persoon zich heeft geregistreerd op de Kom in Actie site. Via 'bewerk je actiepagina' kun je een organisator toevoegen. Als je iemand als organisator toevoegt aan je actie, kan deze persoon ook de actiepagina bewerken.

Kunnen alleen individuen of ook teams aan mijn actie deelnemen?

Zowel teams als individuele personen kunnen aan je actie deelnemen. Dit is afhankelijk van het soort actie dat je organiseert.

Ik heb 2 losse acties aangemeld, maar ze horen eigenlijk bij elkaar. Wat nu?

Je kunt acties niet aan elkaar koppelen. Wel kun je meerdere organisatoren aan je actie toevoegen. Zij kunnen dan ook je actiepagina bewerken. Op je actiepagina kun je omschrijven welke acties je precies doet. Als je een van je acties wilt verwijderen kun je dat zelf doen via 'mijn acties', als dat niet lukt of je hebt een andere vraag, stuur dan even een mailtje naar kominactie@3fm.nl

Waarom hebben jullie eerst mijn gegevens nodig, voordat ik een actie aan kan maken?

Om het mogelijk te maken dat één actievoerder acties organiseert, moet je je eerst aanmelden als actievoerder, waarna je één of meerdere acties aanmeldt. Dus je meldt je eerst aan als actievoerder en vervolgens kun je meteen je actie aanmaken. Succes!

Aan welke voorwaarden moet mijn actie voldoen?

Je vindt de actievoorwaarden hier.

Contact met 3FM

Ik heb een vraag aan een 3FM-dj over Serious Request. Waar kan ik terecht?

Je bereikt de dj's het beste via hun eigen social media kanalen, dus via Facebook, Twitter of Instagram.

Ik heb een persverzoek?

Voor interviewaanvragen, persfoto's, accreditatie en meer persgerelateerde vragen, kun je mailen naar pers@npo.nl.

Ster advertentie

Veelgestelde vragen over 3FM Serious Request 2022 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 5931

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.