Pickleball Spelregels: Alle Officiële Regels op Een Rij in 2023 (2024)

Als je nieuw bent in de wereld van pickleball of op zoek bent naar een opfriscursus over de pickleball spelregels, ben je hier aan het juiste adres. In deze gids zullen we alle belangrijke spelregels van pickleball behandelen, maar ook regels waar je misschien nog niet eerder van gehoord hebt. Na het lezen van deze gids zul je alles weten over de spelregels van pickleball en kun je vol plezier het veld op!

Geen zin om alle regels door te lezen? Download dan hieronder het Nederlandse spelregel handboek voor Pickleball en ga zo snel mogelijk het veld op!

Nederlandse Pickleball Spelregel-Handboek

Basis pickleball spelregels

We beginnen met een kleine introductie, pickleball wordt gespeeld op een rechthoekige baan verdeeld door een pickleball net. Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld, op verschillende ondergronden zoals gras, beton of kunstgras. Het spel kan in een enkel- of dubbelspel worden gespeeld, waarbij elk team uit één of twee spelers bestaat. Er zijn best veel regels waar je rekening mee moet houden, maar de meeste spreken voor zich.

De belangrijkste basis pickleball regels zijn:

  1. Serveer onderhands en raak de bal niet boven taillehoogte
  2. Bij de service sla je diagonaal in het servicevak van de tegenstander
  3. Het is verboden om te volleren binnen de non-volley zone
  4. Je kunt alleen punten scoren wanneer je zelf serveert
  5. Je speelt tot 11 punten en wint met minimaal 2 punten verschil

Alle basis pickleball spelregels in een video

Als je het toch makkelijker vindt om de basisregels in een video vorm te zien, kan je hieronder een korte video vinden die alle basisregels uitlegt. Zo heb je meteen een beeld bij de regels en zal je ze makkelijker onthouden. De video is gemaakt door playpickleball.com.

Pickleball service-slag regels

Nu we de basisregels onder de knie hebben, kunnen we iets verder inzoomen op verschillende aspecten van het spel. We beginnen bij de service, dit is een essentieel onderdeel van het spel en kan voor veel punten zorgen. Het is de eerste slag die een speler uitvoert om het spel te starten en de bal in het spel te brengen. Dit zijn de pickleball regels waar op gelet wordt tijdens de service:

  • De arm van de serveerder moet in een opwaartse boog bewegen op het moment dat de bal geraakt wordt.
  • Het contact tussen de pickleball paddle en de bal mag niet boven de taillehoogte plaatsvinden. Het hoofd van het racket mag bij het contact niet boven het hoogste punt van de pols uitkomen.
  • Op het moment dat de bal wordt geslagen, mogen de voeten van de serveerder het pickleball speelveld niet raken of buiten de denkbeeldige verlenging van de zijlijn of middellijn komen, en ten minste één voet moet zich achter de achterlijn op het speeloppervlak of de grond bevinden.
  • De service moet diagonaal in de tegenovergestelde diagonale speelhelft landen. Per serveerder is slechts één serveerpoging toegestaan.
  • De eerste service van elke kantwissel wordt gespeeld vanuit het rechter/even servicevak.
  • Als er een punt wordt gescoord, wisselt de serveerder van kant en initieert de volgende service vanuit het linker/oneven servicevak.

Handig om te weten: Wanneer de bal wordt geserveerd, moet het ontvangende team de bal laten stuiteren voordat ze deze terugslaan. Vervolgens moet het serverende team de bal laten stuiteren voordat ze deze terugslaan, wat resulteert in twee stuiten. Nadat de bal eenmaal in het speelveld van elk team heeft gestuiterd, mogen beide teams de bal ofwel voleren (de bal raken voordat deze stuitert) ofwel spelen na een stuit (grondslag).

Pickleball kitchen / non volley zone regels

De pickleball kitchen, ook wel bekend als de non volley zone, is een gebied aan beide zijden van het net dat 2,13 meter vanaf het net reikt. Maar waar moet je rekening mee houden?

  • Je mag niet volleren wanneer je in de ‘kitchen’ staat
  • Het is een fout als een speler, bij het volleren van een bal, de non-volley zone betreedt, inclusief de lijn, en/of als de momentum van de speler of iets wat ze dragen of bij zich hebben, de non-volley zone of de bijbehorende lijnen raakt.
  • Het is een fout als een speler na het volleren door momentum in de non-volley zone terechtkomt of deze aanraakt, zelfs als de volleerde bal als dood wordt verklaard voordat dit gebeurt.
  • Een speler mag op elk moment legaal in de non-volley zone zijn, behalve wanneer hij of zij een bal volleert.
Pickleball Spelregels: Alle Officiële Regels op Een Rij in 2023 (1)

Pickleball lijn-regels

Het is belangrijk voor spelers om de lijnen nauwkeurig te observeren en respecteren, de lijnen hebben namelijk grote invloed op het spelverloop. Houdt rekening met de volgende regels:

  • De bal wordt beschouwd als “in” als een deel van de bal de binnenkant van de lijn raakt.
  • De bal wordt beschouwd als “uit” als deze volledig buiten de lijnen landt.
  • Als er twijfel is over de geldigheid van een bal, wordt de beslissing in het voordeel van de tegenpartij genomen. Er bestaat dus geen ‘let’ regel zoals het geval bij tennis of padel.
  • De lijnen die de grenzen van het speelveld aangeven, inclusief de zijlijnen, de achterlijnen en de servicelijnen, worden allemaal in de besluitvorming betrokken.

Pickleball puntentelling regels

Pickleball wordt gespeeld tot 11 punten, maar er moet een verschil van minstens 2 punten zijn om de game te winnen, net zoals bij ping-pong of tafeltennis. Alleen het serverende team kan punten scoren en als het ontvangende team een punt scoort, krijgen ze het recht om te serveren.

Het serverende team moet serveren vanaf de rechterkant van het veld totdat ze een punt scoren, waarna ze vanaf de linkerzijde serveren. Het team dat als eerste 11 punten scoort met een verschil van minimaal 2 punten, wint de game. Toernooi-wedstrijden kunnen tot 15 of 21 punten gaan, met een verschil van 2 punten om te winnen.

Handig om te weten: Wanneer het scoren van het serverende team even is (0, 2, 4, 6, 8, 10), zal de speler die als eerste serveerde voor dat team in het rechter/even servicevak staan bij het serveren of ontvangen; wanneer de score oneven is (1, 3, 5, 7, 9), zal die speler in het linker/oneven servicevak staan bij het serveren of ontvangen.

Pickleball singles vs. doubles regels

Dubbelspel blijkt de meest favoriete aanpak te zijn bij het spelen van pickleball. Maar is het ook mogelijk om enkelspel te spelen? Absoluut! Enkelspel pickleball wordt op bijna dezelfde manier gespeeld als dubbelspel, met de grootste uitzondering dat er slechts één speler aan elke kant staat.

Toch zijn er een aantal verschillen tussen de regels van een enkelspel vergeleken met een dubbelspel. De belangrijkste verschillen zijn:

  • Bij enkelspel gaat de service na een fout direct naar de tegenstander. Bij dubbelspel krijgt de tegenpartij pas het recht om te serveren nadat beide leden van het serverende team een fout hebben gemaakt.
  • Bij enkelspel is er slechts één server aan het begin van elk punt. Bij dubbelspel serveren beide teamleden in elke beurt voordat de service naar de tegenstanders gaat.
  • Bij enkelspel wordt de serveerpositie bepaald door het aantal punten van de serveerder. Bij een even aantal punten wordt vanaf de rechterkant van het veld geserveerd, en bij een oneven aantal punten vanaf de linkerkant. Bij dubbelspel serveert het team altijd vanaf rechts of links, afhankelijk van het begin van de game.

Strategie en spelverloop

Naast deze pickleball spelregels zijn er ook verschillende strategieën en tactieken die je kunt gebruiken om je pickleball spel te verbeteren. Communicatie en samenwerking met je partner zijn essentieel in het dubbelspel, waarbij je kunt profiteren van elkaars sterke punten en het veld slim kunt bespelen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe je effectief kunt serveren, volleys kunt slaan en slim kunt bewegen op het veld om je tegenstanders te verslaan. Het begrijpen van de pickleball spelregels en het toepassen van de juiste technieken kunnen je spel naar een hoger niveau tillen.

Print het Nederlandse spelregel handboek uit

Het is handig om de actuele spelregels uit te printen of te downloaden om vervolgens mee te nemen naar het veld. Hierdoor kun je bij twijfel direct op het speelveld opzoeken wie er gelijk heeft en voorkom je discussies. Bekijk daarom hieronder het Nederlandse spelregel handboek van pickleballkenners.nl

Nederlandse Pickleball Spelregel-Handboek

Veelgestelde Vragen

De non-volley zone, ook wel bekend als de pickleball kitchen, is een gebied aan beide zijden van het net waarin spelers niet mogen volleyen (de bal slaan voordat hij stuitert).

In dubbelspel spelen twee spelers aan elke kant van het net, terwijl in enkelspel slechts één speler aan elke kant speelt. De spelregels blijven over het algemeen hetzelfde, maar er zijn verschillen in de serveervolgorde en het wisselen van speelhelften.

Er kan elke eerlijke methode worden gebruikt om te bepalen welke speler of team als eerste de keuze heeft voor de kant, service of ontvangst. Dit kan bijvoorbeeld worden beslist door middel van ‘kop of munt’ of ‘steen, papier, schaar’.

Bij pickleball wissel je van kant (de overkant van het net) na elke oneven game. Dit betekent dat je van kant wisselt wanneer de som van de gespeelde games 1, 3, 5, enzovoort is.

Over het algemeen kan een enkel wedstrijd van pickleball duren van 20 tot 30 minuten, terwijl een dubbelspelwedstrijd meestal tussen 30 en 45 minuten duurt.

Geschreven door:

Pickleball Spelregels: Alle Officiële Regels op Een Rij in 2023 (2)

Tom

Tom is de oprichter van pickleballkenners.nl en sinds 2017 speelt hij al wekelijks pickleball met zijn vrienden. Na jaren content gemaakt te hebben voor een Amerikaans pickleball blog, heeft hij besloten dat er in Nederland ook één kenniscentrum moet zijn voor alles over pickleball!

Pickleball Spelregels: Alle Officiële Regels op Een Rij in 2023 (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6037

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.