D-Manoza. Pomaže li sa urinarnim infekcijama i ešerihija coli bakterijom (2024)

D-Manoza – koristi moguće kontraindikacije korištenja

D-manoza se može naći pod nekoliko različitih imena.D-mannose je engleski naziv koji se najčešće koristi. Drugi nazivi za ovaj prirodni suplement su:D-manosa, Mannose, Carubinose i Seminose.

Kako popularni medicinski web sajt WebMd.com objašnjava, D-manoza je originalno korištena za rješavanje rijetkog, genetski nastalog zdravstvenog problema pod imenom “carbohydrate-deficient glycoprotein syndrome type 1b”, to jest gubljenje proteina kroz debelo crijevo.
Tokom istraživanja za taj problem, primjećeno je daD-manoza ima i pozitivan efekat na infekcije urinarnog trakta izazvane ešerihija coli bakterijom. Druga istraživanja su pokazala da D-manoza nije uspješna protiv drugih bakterija.

Rizici korištenjaD-Manoze

Generalno, ljudski organizam dobro podnosiD-manozu i nema nekih zabilježenih negativnih posljedica čak ni kod produženog korištenja. Naturopatski doktori ga prepisuju i djeci. Međutim, postoji nekoliko upozorenja na koja potencijalni korisnici treba da obrate pažnju. Jedno od upozorenja se odnosi na korištenjeD-manoze u trudnoći i prilikom dojenja. U upozorenju stoji da nema dovoljno podataka o rizicima korištenja ovog preparata kod trudnica. Naravno, svjetske organizacije koje su pod uticajem farmaceutskih kompanija daju ovo upozorenje za skoro sve suplemente. Ja u svojoj praksi i za svoje pacijente ne koristim ovaj proizvod, te ne mogu da dam neko specifično mišljenje.
Drugi mogući rizik je korištenjeD-manoze kod pacijenata sa dijabetesom. S obzirom da se ovaj suplement ne uzima često i koristi se u manjim količinama, ja mislim da ovo i nije neki problem, ali svakako treba treba obratiti posebnu pažnju pri kontroli šećera u krvi tokom korištenja.
Upozorenje koje mene najviše brine kod korištenjaD-Manoza je, ako uz urinarnu infekciju postoji i infekcija candida gljivicama. Poznato je da se candida hrani šećerom, aD-manoza je vrsta šećera. Nekoliko pacijentkinja koje su prije naših E-Kapi koristile iD-manozu prijavile su i problem candida vagin*lnih infekcija. Relativno mali broj osoba koje su meni prijavile i candidu ne mora da bude dokaz. Candida je mogla biti prisutna i prije korištenja suplementa D-Manoza. Ne mogu da tvrdim da je ovo validno upozorenje, pošto znamo da se i ešerihija hrani šećerom. Medjutim, nekoliko istraživanja daju ista upozorenja. Broj pacijenata na kojima su testovi rađeni nije dovoljan da se donesu definitivni zaključci, ali upozorenje stoji. Pošto znamo koliko se teško riješiti candide, bolje je ne rizikovati.
Ostali potencijalni problemi uključuju proljev i nadutost.

Način na kojiD-manoza djeluje protiv urinarnih infekcija izazvanih ešerihijom

Postoje dva objašnjenja na koji način djeluje ovaj suplement. Po jednim studijama, ovaj jednostavni šećer se veže za ešerihiju i kroz metabolizam odvodi iz organizma. U nekim drugim dokumentima se tvrdi da D-manoza kreira zaštitni film na zidovima urinarnog trakta i tako ne dozvoljava bakterijama da se zakače i hrane.
Nije toliko bitno na koji način D-manoza djeluje, sve dok djeluje. Činjenica je da ovaj suplement ima pozitivan uticaj protiv infekcija urinarnog trakta izazvanih ešerihija coli bakterijom. Ovo svojstvo daje D-manoza prašku epitet jednog od najboljih prirodnih suplemenata za blaže infekcije urinarnog trakta izazvane ešerihijom. Naturopatski doktori ga sa pravom prepisuju češće nego proizvode od brusnice čiji efekti su više naduvani dobrim marketingom, nego utemeljeni na efikasnosti.

Na web stranicama nekih proizvođača stoji upozorenja da se proizvod koristi samo u kombinaciji sa antibioticima kao pomoćno sredstvo i za infekcije niže od 10.000 bakterija po mililitru urina.(105/ml)

D-manoza – iskustva korisnika

Iskustva korisnikaD-Manoze pri blažim infekcijama, nižim od105/ml,uglavnom je pozitivna. Ovo važi i za slučajeve kod osoba koje ne pate od infekcija koje se često ponavljaju. Znači, ako se radi o prvoj i to blažoj infekciji ili infekcijama koje se javljaju svakih nekoliko godina ili rjeđe, D-Manozaiskustva korisnika su zadovoljavajuća.
Kod infekcija urinarnog trakta gdje je broj bakterija106/mlili veći, rezultati nisu ujednačeni. U ovim slučajevima preporučuje se korištenje proizvoda u isto vrijeme sa antibioticima. U istu svrhu možete koristiti samo E kapi, bez antibiotika ili drugih pomoćnih sredstava.
Kod urinarnih infekcijagdje je broj bakterija veći od 10 miliona (107/ml)D-Manoza skoro da nema efekta, osim u slučajevima kada se koristi kao pomoćno sredstvo nekom jačem antibakterijskom lijeku.

D-manoza – cijena proizvoda

Cijena D-manoze varira od prodavnice do prodavnice, i od proizvođača. Na internetu je oko $30 američkih dolara za 150 grama praha. Na Amazonu se može naći i jeftinije. U Hrvatskoj cijena je oko 260 kuna za 50 grama. Cijena u Srbiji oko 3500 dinara za 50 grama. Cijene u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji nismo našli. Ovo su orijentacione cijene u aktuelnom trenutku, i varijacije i promjene su moguće. CijenaD-manoza tableta ili individualno pakovanih kesica je mnogo viša. Viša cijena ne znači bolje rezultate, radi se samo o pogodnosti pri upotrebi.

Gdje kupitiD-manozu?

Internet je vjerovatno najekonomičnije i najpraktičnije mjesto kupovine za sve one koji imaju tu mogućnost. Lako je uporediti cijene i odrediti najbolju varijantu zaD-manoza kupovinu. Za one koji više vole popričati sa apotekarom, biljne apoteke i prodavnice zdrave hrane su mjesta gdje se ovaj proizvod može nabaviti. U Sarajevu znam da se mogao kupiti u biljnoj apoteci Naturale u Titovoj 4, na Marindvoru.
Ako imate informacije za druga mjesta u zemljama regiona gdje se može kupitiD-manoza, budite ljubazni da nam javite, pa ćemo dodati na stranicu.

Šta koristiti kad antibiotici iD-Manoza ne rade protiv urinarnih infekcija?

Kad svi drugi tretmani zakažu, E-Kapi su uvijek dobar izbor. Ja bih volio da mogu da kažem da garantujemo 100% uspjeh liječenja svih urinarnih infekcija E kapima, ali na žalost to nije moguće. Ni jedan lijek ne pomaže apsolutno svima. Medjutim, procenat uspješnosti eliminacije bakterija iz urinarnog trakta E Kapima je neprikosnoven.

D-Manoza. Pomaže li sa urinarnim infekcijama i ešerihija coli bakterijom (1)
D-Manoza. Pomaže li sa urinarnim infekcijama i ešerihija coli bakterijom (2)
D-Manoza. Pomaže li sa urinarnim infekcijama i ešerihija coli bakterijom (3)
D-Manoza. Pomaže li sa urinarnim infekcijama i ešerihija coli bakterijom (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6048

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.